Η έναρξη των Ιουλιανών – 15 Ιούλη 1965

Στις 15 Ιούλη του 1965 συνέβη το μοναρχικό πραξικόπημα, το οποίο αποτελούσε ένα πρώτο στάδιο της κλιμάκωσης της επίθεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (του δόγματος Τζόνσον) το οποίο και ολοκληρώθηκε με την επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής Χούντας τον Απρίλη του 1967. Το φασιστικό παρακράτος, με την επιβολή της δικτατορίας, μετατράπηκε από δύναμη τρομοκρατίας απέναντι στην εργατική τάξη και τον λαό σε επίσημο πολιτικό προσωπικό της ντόπιας εξαρτημένης ολιγαρχίας και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Στις 15 Ιούλη του 1965, επί της ουσίας παραμερίστηκε η Βουλή και διορίστηκε κυβέρνηση της χώρας ένα πολιτικό προσωπικό που αποτελούσε όργανο του ξένου ιμπεριαλισμού και του παλατιού. Το δόγμα Τζόνσον θεμελιώθηκε πάνω στον κίνδυνο του κομμουνισμού και όξυνε ολοκληρωτικά την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που ήθελε να καταπνίξει τους λαούς ολόκληρου του κόσμου και συνολικά τα επαναστατικά κινήματα ανατροπής που εκφράζονταν διεθνώς.

Το αμερικανοκίνητο παλατιανό πραξικόπημα είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες λαού να βγουν στους δρόμους. Εργάτες, φοιτητές, νεολαίοι, δημοκράτες, κομμουνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι της δουλειάς γέμισαν τους δρόμους της πόλης, ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας την εναντίωσή τους απέναντι στο πραξικόπημα. Κάθε πόλη, κάθε συνοικία, έγινε σημείο ζύμωσης και ανάπτυξης των λαϊκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πρωτόγνωρο για τα μετεμφυλιακά δεδομένα της χώρας. Ένα κίνημα που αγκαλιάστηκε από τους νέους εργαζόμενους, την νεολαία και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ‘40 και όλο και μεγάλωνε και γιγαντωνόταν σαν λαϊκό πολύμορφο ποτάμι.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση που το λαϊκό κίνημα όλο και αναπτυσσόταν, πραγματοποιήθηκε η δολοφονία του κομμουνιστή-λαϊκού αγωνιστή φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα από τις φασιστικές κρατικές κατασταλτικές συμμορίες, τους πραιτωριανούς της αστικής και ιμπεριαλιστικής εξουσίας. Η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα δεν έκαμψε το ηθικό του εργαζόμενου λαού και οι λαϊκές κινητοποιήσεις μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο και έγιναν ακόμη πιο μαχητικές και δυναμικές, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης του τόπου μας.

Στιγμιότυπο από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα
Ο κομμουνιστής-λαϊκός αγωνιστής Σωτήρης Πέτρουλας

Σχολιάστε